Stansning Stansning Stansning

Stansning

En effektiv metod inom tunnplåtsbearbetning är stansning. Genom att optimera med flera verktyg kan man få in fler processteg i samma operation.

Exempel på processer kan vara stansning, gradning, gängning, formning och även bockning.

Stansmaskiner är förutom möjligheterna till flerprocesstillverkning väldigt effektiva vid tillverkning av detaljer med hål bilder. Vår stansmaskin klarar att stansa upp till 8 mm stålplåt. Då kantpressning ofta är ett efterföljande tempo är maskinen placerad i direkt anslutning till våra kantpressar.


Vad är stansning? 

Stansning är kort beskrivet en klippning mellan en stans och dyna. Stansens nedre och dynans övre kant är slipade till eggar motsvarande konturen på den detalj eller hål som skall klippas. För kontur stansning används rektangulära stansar och dynor.

Vanligen är stansen rörlig och dynan fast. Moderna stansmaskiner drivs av hydraulik och har normalt en presskraft på mellan 10-30 ton. Hydrauliken styrs av avancerade ventiler för att kunna slå hål i snabb takt och även trycka med precision i lägre hastighet som kan behövas vid exempelvis bockning eller formning.

Dagens stansmaskiner programmerar man oftast i en vanlig PC. Man börjar med att rita eller importera en fil som visar konturerna på detaljstycket som ska tillverkas, därefter väljs vilka verktyg som ska användas vid stansningen. Programmet skapar sedan en NC-kod som talar om all information som stansmaskinen behöver för att tillverka detaljen, vilka rörelser maskinen ska göra, i vilken hastighet rörelsen ska ske, vilket verktyg som skall användas och så vidare.

Dimensionerna på det hål som erhålls vid stansning bestäms av stansens dimensioner och måtten på den utklippta detaljen av måtten på hålet i dynan.

Stansen måste ha ett visst undermått i förhållande till dynan, ett så kallat dynspel eller klippspalt. 

Klippspaltens storlek är av avgörande betydelse för:

  • Verktygens livslängd
  • Klippkraft
  • Mått- och formtoleranserna på produkten
  • Snittytornas kvalité etc.

Normalt har man ett dynspel på 20 % av tjockleken på plåten som skall stansas.